SUPERACTIE in woonmaand oktober GRATIS LEVERING !!
Goedkoopste van Nederland!
Vandaag bestellen = later betalen
Klanten beoordelen ons met 9/10 score
Complete boxspring € 349,-

Slaaphouding en persoonlijkheid, wat is de link?

  • Geplaatst op
  • Door Britt Daemen
Slaaphouding en persoonlijkheid, wat is de link?

Slaap jij op je rug, je zij of op je buik? En wat zegt dat precies over je persoonlijkheid? We gaan er verder op in, in het volgende blog. Slaapposities zijn onderbewust en daarom geven ze emoties goed weer en ook wat er diep van binnen in je omgaat. Een slaappositie kan daarnaast veel vertellen over de relatie waarin je je bevindt. Omdat je slaappositie onbewust is kun je niet precies bepalen hoe je lichaam iedere slaapsessie doorbrengt. Als je je bedenkt dat je ongeveer een derde van je leven slapend doorbrengt, kan het verhelderend zijn om erachter te komen wat elke slaaphouding voor je betekent. En ook gewoon leuk om te weten!

Slapen op je buik

Ben je een buikslaper? Dan is uit onderzoek gebleken dat je waarschijnlijk wat meer privé bent. Je sluit jezelf meer af voor anderen. Hoewel deze houding niet bepaald de beste keuze is voor je luchtwegen, ervaren buikslapers het toch als een ‘veilige positie’. Dit komt waarschijnlijk omdat je je in deze houding bedekt en beschermd voelt, een beetje zoals een schildpad in zijn schild. Je bent waarschijnlijk meer introvert (naar binnen gericht) dan extravert (naar buiten gericht). En dit druk je uit. Je lichaam is in deze houding namelijk letterlijk naar binnen gekeerd. Slaap jij in deze houding? Dan kan dat duiden op angst of kwetsbaarheid.

Slapen op je rug

Als je op rug slaap heb je een sterk karakter en ben je zelfverzekerd. Je voelt je veilig en bent prettig in omgang en open naar anderen toe. Rug slapers staan open om te ontvangen én te geven. Daarnaast kan deze houding ook aanduiden dat je een waakzame, iets voorzichtige persoonlijkheid hebt. En ben je, in tegenstelling tot op je zij of rug, een stuk beter voorbereid om in actie te komen.

Slapen op je zij

Dit is de meest populaire houding. Voor zijslapers draait het allemaal om balans, zowel in je bed als in je leven.  Omdat deze positie een combinatie is van rug- en foetushouding, brengt het je in evenwicht. De meeste mensen slapen heel comfortabel in deze positie. Deze houding biedt warmte en bescherming. Maar zorgt ook voor bewegelijkheid en is daarom erg comfortabel. Begrijpelijk dus dat de meerderheid van de mensen in deze houding slaapt. En niet geheel onbelangrijk: je ademhaling is goed in deze houding. Al met al duidt slapen op je zij op een gevoel van harmonie met de wereld. Zijslapers worden ook getypeerd als meegaand en relaxt. En je houdt ervan mensen om je heen te hebben, maar bent daarnaast ook wat goedgelovig. Je hebt vaak ook moeite om zelf een beslissing te nemen. Maar als je eenmaal weet je wat wilt, ga je er wel vol voor!

Slapen in de foetushouding

Ook de foetushouding is een zij-positie en zelfs een van de meest voorkomende slaaphoudingen. Iemand die in de foetushouding slaapt, voelt zich waarschijnlijk onzeker en heeft behoefte aan bescherming en veiligheid. Deze houding is een manier om jezelf te ‘troosten tegen de wereld’ in geval van emotionele kwetsbaarheid. Lekker opgekruld op je zij met de knieën tot de borst: 40% van de mensen dommelt zo graag in slaap. Karaktereigenschappen die toe te wijzen zijn aan deze houding: de neiging om je snel zorgen te maken, soms een beetje gevoelig en verlegen te zijn. De foetusslaper zoekt veiligheid en comfort in zijn omgeving. Vergelijkbaar met de baarmoeder dus!

Slaaphoudingen bij koppels

Hoe lig jij samen met je partner in bed? En wat zegt deze houding over jullie relatie?

Lepelen

Ongeveer 20 procent van de koppels slaapt lekker lepeltje-lepeltje. Deze houding staat voor vertrouwen, comfort en geborgenheid.  Je wilt elkaar beschermen.

Rug tegen rug (of bil tegen bil)

Liggen jullie rug tegen rug? Dat betekent dat jullie veel om elkaar geven en tegelijkertijd ook van ruimte voor jezelf wilt. Met de billen tegen elkaar liggen geeft aan dat jullie seksueel met elkaar zijn verbonden.

Beide aan één kant van het bed

Wanneer jullie beide een stuk uit elkaar liggen, kan dit onafhankelijkheid betekenen. Of heel simpel: je slaapt gewoon lekkerder met meer ruimte. Maar dit kan ook betekenen dat er iets niet goed zit. 

Armen en benen in elkaar verstrengeld

Goed nieuws, jullie zijn helemaal hoter de boter op elkaar. En zelfs tijdens het slapen wil je de ander zo dicht mogelijk bij je.

Dakpan (hoofd op zijn/haar borst)

In deze houding liggen jullie beide op je rug maar heeft één van tweeën zijn/haar hoofd op de borst van de ander. Deze houding spreekt vertrouwen en zelfverzekerdheid uit. Jullie beschermen elkaar en kunnen op elkaar rekenen in moeilijke tijden. Maar ook respecteren jullie elkaars keuzes.

Alleen voeten of benen hebben raken elkaar

Je voeten en benen reageren tijdens slaap het eerst op contact. Als je partner tegen jouw voeten of benen aanwrijft, kan duiden op behoefte aan meer emotioneel of seksueel contact.

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Dan kan Sleep Factory BV je hierbj helpen. Bekijk onze goedkope boxpsrings, verkrijgbaar in de volgende formaten:

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Vandaag bestellen = later betalen

De goedkoopste in NL

Binnen 14 dagen gratis retourneren

Beoordeel met 9/10 score

1000 tevreden klanten gingen jou voor

Meer dan 5000 klanten